donderdag 23 augustus 2018

Noorse meteo is geen rocket-science



Zomervakantie vieren in Noorwegen? Vergeet niet je warme muts!
Heerlijk kamperen nabij Gol

Het was even wennen om van de Hollandse hittegolven terecht te komen in de koele Noorse zomer. We zijn erachter dat de volgende cyclus hier zeer gebruikelijk is in augustus:

dag regen -> dag bewolkt +buien- ->dag bewolkt + zon -> herhaal .

Hierbij bedraagt de temperatuur zo’n 18 graden in het zuiden. Per 400 km. noordwaarts haal je er 1 graad af. Geen probleem, we benutten de ‘dag bewolkt + zon’ optimaal. We zijn dan ook op zo’n dag wezen klimmen te Natten.

Klimmen in Natten

'Brunsosteggen,' de 6b+ klassieker van Natten, door Bart (on-sight)



Vanaf het dorp Gol rij je in de richting van Geilo en dan ben je in een wip bij Klattredestinasjon  Natten, zoals de Noren dat zeggen. 5 Minuten lopen vanaf de klimmerparkeerplaats – keurig aangegeven met een bordje -  ben je bij twee puike granietbulten. De rots is vertikaal tot overhangend met vooral zessen en zevens + een handjevol vijven. In het dennenbos met uitzicht op een razende rivier klim je deze 50 korte routes. Het zijn vooral atletische sportklimroutes met hoeken, randen en scheurtjes, maar ook wat uitdagende spleten en hoeken die je traditioneel met nuts en friends afzekert.

Het reeds aanwezige Noorse duo was aangenaam verrast ons tegen te komen en vroeg in vlekkeloos Engels hoe we in vredesnaam hun rotsen gevonden hadden? Dat was eenvoudig te verklaren: wij hebben Google ingezet om een Noorse klimgids te scoren en hierin wordt beknopt het sportklimmen in het ganse land beschreven. Deze gids ‘Climb Norway’ van Runar Carlsen (link) is een aanrader voor elke klimmer die Noorwegen bezoekt. Je kunt ermee uit de voeten van Oslo in het zuiden tot aan de Barentsz Zee in het hoge noorden.

Road-trip




De regendagen gebruiken we voor road-trips om het spectaculaire natuurlandschap te bewonderen. Inmiddels zijn we kronkelend door de bossen en bergen van het binnenland vanuit Narvik in het uiterste zuiden via Gol naar de omgeving van Trondheim gereden, in totaal zo'n 1000 km. 

Cultuur en zo

Onze wildkampeerplekjes blijken geregeld op bessenplukroutes van inboorlingen te liggen. Wil je net met je schep het bos in, duiken er 2 keurige Noorse dames op met emmers en speciale ‘bessenscheppen’… (zie foto).
Wij waren trots op het bekertje bosbessen dat we geplukt hadden, maar dit viel in het niet bij de kilo’s van de Noren. Gelukkig is er genoeg voor iedereen – mens en dier - de hoeveelheid bessen is hier oneindig.

Rannveig toont haar bessenplukgereedschap en oogst
Rannveig in actie nabij ons wildkampeerplekje