maandag 8 oktober 2018

Flaneren aan de Rivièra



Na enkele dagen doorgebracht te hebben in de ruige Verdonkloof, besloten we dat het tijd was om eindelijk – na 2 maanden reizen – eens op ‘n strand te gaan liggen. En wat voor een strand: we streken neer nabij de kuststad Fréjus aan de Franse Rivièra. 

Je vindt er tientallen stranden op een rij: van groot met wit zand en alle mogelijke voorzieningen zoals strandwachten, tot een rotsig baaitje met kiezels voor natuurliefhebbers waar je geheel op eigen risico te water gaat. 

Overigens hoefde ik me op dat kiezelstrandje nergens zorgen om te maken, aangezien Bart in Amerika een heuse lifeguard is geweest! 

Strandje nabij Fréjus aan de Franse Côte d'Azur

Fréjus

Naast het strand , bezochten we ook het centrum van Fréjus, waar een aantal buitengewoon smalle straatjes met een gratis kunstexpositie was verfraaid. 





Het centrum van Fréjus stikt van de winkeltjes met kleurige kunstobjecten, sieraden, prullaria en antiek

We hebben ons best gedaan om er een winkeldagje van te maken, maar we zijn daar   allerbelabberst in en hebben helemaal niets gekocht.  
Ook de terrasjes waren niet aan ons besteed, omdat we zelf al boterhammen en blikjes frisdrank hadden meegenomen. We zien het maar zo: hoe minder we uitgeven, hoe langer we op reis kunnen blijven!

Het  klimmen: Gorges du Blavet

In oktober lekker in je blote bast klimmen? Het kan in Gorges du Blavet! 

Natuurlijk hebben we ook geklommen aan de Côte d’Azur. Ietsjes het binnenland in t.o.v. Fréjus heb je er de Gorges du Blavet. Het gaat om rotsen in en rondom een grote rivierkloof die deel uitmaakt van het ‘Massif de l’Esterel’. 

Blavet biedt circa 240 sportklimroutes op roodgouden rots. Wij vonden het heerlijk klimmen omdat de rots mooi oogt, goede wrijving heeft, afwisselend qua grepen en vrij vingervriendelijk is (veel tendue randen+opleggers). 

Qua moeilijkheidsgraden heb je er vooral zessen en zevens, maar ook de nodige vieren, vijven en een handjevol achten. Je kan er zowel in als uit de zon klimmen (zuidwand, westwand, oostwand en een stukje noordwand). 

Je ziet veel kurkeiken bij Blavet. Hun bast is brandwerend waardoor ze kunnen gedijen aan de Côte Azur waar van oudsher veel bosbranden voorkomen 


Sneak Preview

Wij zijn inmiddels verder gereden door Italië en Slovenië, op weg naar het hart van de Balkan. Onze volgende blogpost zal gaan over… Kroatië