Op jacht naar zon, gelukkig is ons Volkswagenbusje een kilometervreter |
... en het resultaat van 500 kilometer rijden! |
Ons plan was om 2 maanden te gaan klimmen in Catalonië, het rotsklim-epicentrum van de wereld, maar daar staken de weergoden een stokje voor. In Catalonië zaten we dagenlang in de regen en wind, wat ons van gedachten deed veranderen. Met ons busje kunnen we immers altijd vertrekken als iets ons niet bevalt! Omdat de buienfronten op grillige wijze over heel Spanje en Zuid-Europa heen trokken, was een zigzagbeweging de enige manier om de zon te pakken te krijgen. Ons routeverloop was de afgelopen 2 weken daarom als volgt:
Regio Zaragoza->400 km->regio Tarragona -> 500 km.-> regio Alicante/Valencia-> 500 km. -> La Rioja.
Onze Tour de Spanje is dus nog alive and kicking.
Prachtig kamperen (in 't zonnetje) in het ruige en onbewoonde Puig Campana gebergte, dat verrassend dicht bij toeristen heksenketel Benidorm ligt |
In de provincie Alicante hebben we een week mooi weer gehad en in Los Pinos en Peña Roja geklommen, waarna de regen arriveerde en bleef. Op onderstaande foto zie je Bart een 7a klimmen te Peña Roja.
Bart in 'Fisura Yablonski' (7a) te Peña Roja |
Prehistorische noot
Het leuke aan klimgebied Los Pinos is, dat tussen de routes een stuk rots met een hekje is afgebakend waarachter je prehistorische schilderingen kunt zien. Ze zijn 6000 jaar oud (uit de Neolitische tijd) en werden geschilderd in schuilplaatsen die de ‘oer-Iberiërs’ aanlegden onder deze klimrotsen voor henzelf en hun vee.
Een 6000 jaar oude rotsschildering tussen de klimroutes van Los Pinos (nabij Calpe aan de Costa Blanca) |
De rotsen van Pinos zijn daarvoor aantrekkelijk omdat ze zwaar overhangen, waardoor een hut zo gemaakt is: één oersterke muur + dak heb je al zonder iets te hoeven doen.
We komen trouwens regelmatig rotsen tegen waaronder de herders van nu schuilhutten hebben aangelegd voor henzelf en hun dieren. Het nadeel daarvan is dat je als klimmer soms letterlijk in de stront staat te zekeren. Je moet er wat voor over hebben om te klimmen J.
En nu?
Sneak preview van klimmen in La Rioja! (klimgebied Clavijo, nabij Logroño) |
De oplettende lezer begrijpt dat wij ons nu in La Rioja bevinden, wat in het middennoorden van Spanje ligt en een eigen microklimaat heeft vanwege zijn ligging voor de Pyreneeën.
La Rioja is natuurlijk wereldberoemd vanwege zijn wijnen, maar daarnaast heeft het Clavijo, met zijn conglomeraatrotsen.Deze enorme conglomeraatrots naast het dorpje Clavijo zit tjokvol klimroutes, het fort erboven is ook een bezoek waard |