dinsdag 21 mei 2019

Catalunya

Het klimmen


Maja bouldert in de explosieve route 'La Bombi', 8a+, in sector Laboratori van Margalef 

Onze klimtour door Catalonië gaat vrolijk verder. Van gaten rukken op conglomeraat in Margalef en Vilanova de Prades, tot kalkbakken hijsen in Tartareu en tasten naar microgreepjes in Os de Balaguer en Cubells, we zijn lekker bezig.

Bart op zoek naar de onzichtbare mini-greepjes op de zuidwand van Os de Balaguer

Het mooie is dat je door deze gebieden met elkaar af te wisselen, overbelasting van de voor klimmen relevante lichaamsdelen (vingers, onder- en bovenarmen, bicepsen, rug etc.) kunt voorkomen. Hoewel we na bijna 10 maanden van kampeerbuspret lichamelijk wel een tikkie moe beginnen te worden.
Mentaal is er echter niets zo ontspannend als vrij als een vogeltje met je busje rondrijden en neerstrijken waar je maar wil. Vooral als de zon schijnt en de dagen weer lekker lang zijn. Puur disfrutarren!

Maja klimt 'Hypertensió,' een continue 6c+ in Tartareu

De gele lintjes


In Catalonië wordt er al lang gedroomd van een eigen republiek los van Spanje. Maar de concrete onafhankelijkheidswens die er nu bestaat, is expliciet gestart in 2010. Toen bepaalde het Spaanse Constitutionele Hof dat sommige artikelen van Catalonië's onafhankelijkheidsstatuut (uit 2006) ongrondwettelijk waren. Sindsdien zijn overal in Catalonië allerlei pro-onafhankelijkheid activiteiten gaande. Zo zijn in de meeste gemeentes referenda voor onafhankelijkheid gehouden en die zijn bijna overal met ja beantwoord.
Een kaart van Catalonië met de gemeentes die voor onafhankelijkheid hebben gekozen in het rood

Tijdens onze reizen langs de Catalaanse klimgebieden hebben wij zelf veel signalen van de onafhankelijkheidsbeweging gezien, zoals provinciale wegen met elke kilometer een op de weg geschilderd geel lint. Deze gele linten zijn een teken van steun aan een aantal pro-onafhankelijkheids leiders die politieke gevangenen zijn in Spanje (mensenrechten-organisatie Amnesty International ziet hen als politiek gevangen en vraagt om hun vrijlating). In provinciehoofdstad Lleida hangen overal posters van Carles Puigdemont, de voormalig politiek leider van Catalonië die naar België gevlucht is voor de Spaanse autoriteiten. En wapperende gele lintjes en Catalaanse vlaggen zien we echt overal.



De wens van de Catalanen om onafhankelijk te zijn is groot en actueel, we wensen ze een goede en vooral ook vreedzame uitkomst toe.

Het kamperen


En om deze blogpost met een luchtiger onderwerp af te sluiten, bij deze nog 2 drone-foto's van onze kampeerplaats en omgeving hier in machtig mooi Catalonië (nabij Balaguer):





Als we een maand geduld hebben, kunnen we overal verse vijgen plukken!