maandag 24 juni 2019

Languedoc-Rousillon

We hebben nog maar tot begin juli (arme stumperds dat we zijn!) en rijden daarom zo zoetjes aan naar het noorden. Vanuit de Pyreneeën ben je met een paar uur rijden in het hart van de Languedoc-Rousillon regio, in zuidwest Frankrijk. Bij niet klimmers vooral bekend vanwege de kilometers lange zandstranden, de Catharenkastelen, de Pont du Gard en de goede wijnen.

Tremenal

Maja klimt een 6c in Tremenal, wat daar een hele prestatie is en je vingers en tenen doet roken!

Rotsklimmers kennen de regio wellicht omdat ze in Russan, Claret,  Tautavel of Le Caroux  hebben geklommen. Wij kozen voor de wat minder bekende rotsen in de steile kloof van Tremenal. De wand ligt fijn in de schaduw tot laat in de middag (noordwest) en stelt je op de proef met een schijnbaar oneindig lange rij van lastige, old school (gewaardeerde) verticale zessen en zevens.

De behaking is ook wat old school, met soms een flinke uitklim/runout (5 meter). Maja maakte onverwacht een flinke val, die natuurlijk prima en donszacht opgevangen werd door Bart, zoals je ook verwacht van een NK-klimmen zekeraar!

Badderen in de Orb, deze rivier ontspringt in  het Centraal Massief en mondt uit in de Middellandse Zee

De zomer heeft definitief toegeslagen in Frankrijk, dus we zijn op jacht naar rotswanden in de schaduw en verfrissende zwemgelegenheden voor tussen het klimmen door. Voor beiden zijn we prima geslaagd in Languedoc-Roussilon.

In het water is het met 32 graden heerlijk toeven in de zon 

Roc Rouge

We rolden ook ons touw ook uit bij 'Roc Rouge', vlakbij Bédarieux. De inzet was genüssklettern, maar door de hitte en gladde rots viel dat wat tegen. Bart blijft desalniettemin lachen!
Op de parkeerplaats van Roc Rouge kostte het veel moeite om de bus enigszins recht te krijgen voor een overnachting. De langs wandelende Hollandse toeristen waren verbaasd dat we überhaupt de parkeerplaats konden bereiken over de half weggespoelde weg.

Kunst & Cultuur: Minerve

Het dorpje Minerve met een uit de Middeleeuwen stammend centrum en toegangsbrug, is schilderachtig gelegen. Het heeft een tragische historie: in 1210 werd het belegerd door de kruisvaarders die in naam van de Katholieke Kerk de Catharen kwamen verbranden.
Tegenwoordig gaat het er gemoedelijk aan toe en wonen er veel kunstenaars die in mini-galerietjes en winkeltjes hun waren uitstallen voor de toeristen.

Deze Occitaans straatnaam in Minerve ('Straat van de martelaren') is zo genoemd om de vermo
orde Catharen te gedenken
Drone-filmpje Minerve