zaterdag 22 september 2018

Bergwandelen in de Queyras

We hebben een paar mooie dagen in de Queyras gekampeerd met dit uitzicht

In de Queyras heb je alle mogelijke soorten berglandschap, van lieflijke bergweiden met ruisende beken tot desolate woestijn met kale rotsen, zoals hier op de route naar de Col d’Izoard, bekend als loodzware etappe van de Tour de France

Bergwandelen in de Queyras

Als rechtgeaarde sportklimmer ben je eigenlijk te lui voor het op normale wijze beklimmen van bergen, d.w.z. er lopend tegenop zwoegen over een paadje . Maar omdat je in de Queyras zulke mooie wandelingen kunt maken, hebben we een uitzondering gemaakt. Dit natuurgebied binnen de Alpen ligt in het grensgebied van Frankrijk en Italië. We maakten de dagtocht naar bergmeer Lac de Souliers, gelegen op circa 2600 m. hoogte. 

Het landschap tijdens onze wandeling naar Lac Souliers

Deze tocht is voor fitte lui te doen in een halve dag, waardoor we alle tijd hadden en Bart zijn kans schoon zag om onze wandeling om de haverklap te onderbreken voor drone-vluchten. 

Bart op de bergpiek met de drone afstandsbediening in actie

Beetje afgezaagd: samen op de top met de selfie-stick!

Drone filmpje 

Onderstaand filmpje is het resultaat van Barts recentelijk ontwikkelde film- en editkwaliteiten en geeft een goed beeld van de ruige Queyras.




Het klimmen: Rocher Baron

Het klimmen vinden we niet denderend in de Queyras. Kort door de bocht: er is één topgebied voor zeven- en achtenklimmers op 2200 tot 2500 m. hoogte (brrr!) genaamd La Saume, ook is er leuk gabbroklimmen (Nouroutchou) waar je helaas sinds kort alleen maar naar toe kan met een peperduur pendelbusje (!), voorts is er wat ultra-easy graniet en dan nog een hoop losse rommel zoals de schisttouren van de Taillante (hebben we ooit op geklommen en gelukkig overleefd zonder steen door onze helm!). 

Dus waar we heerlijk wandelden en kampeerden in de Queyras, zijn we tussendoor lekker gaan klimmen in gouwe ouwe Rocher Baron, een kwartsiet gebied. Er zijn circa 70 lange sportklimroutes tussen de 4c en 7c (nadruk op zessen) in 3 sectoren, zonnig op het zuiden en westen gelegen te 1400 m. hoogte. De aanloop is 0 tot 10 min. 


Genieten van het weer en lange 6a's te Rocher Baron
De locatie
Op de kaart van dit blog staat aangegeven waar Rocher Baron is (en de andere klimgebieden waar we zijn geweest). Als je er heen gaat, wees dan wel gewaarschuwd dat de autoweg erheen steil, smal en stenig is. Je mag er ook niet met een camper op. Een busje mag wel zoals dat van ons, het gaat om de breedte en manouvreerbaarheid bij tegenliggers.


De licht overhangende wand met 6b's en 6c's is top voor Barts duurtraining, links op deze wand zit nog een handvol zevens