zaterdag 15 september 2018

Département Hautes-Alpes: le paradis!


Bonjour amis, 

Sinds een paar dagen zijn we op het mooiste stukje aarde dat we kennen: département Hautes-Alpes. Hier valt - zoals te verwachten - een groot deel van de Franse Alpen onder, maar ook bijv. een stukje Provence. We kamperen hier in een echte buitensportregio, gelegen tussen Briançon, Gap en Barcelonette. In de zomer verspreiden gebruinde kayakers, rafters, mountainbikers, sportklimmers, alpinisten, parapenters, zweefvliegers en bergwandelaars zich in dit berggebied dat doorspekt is met ruige rivieren, brede valleien, meertjes en bossen. In de winter nemen skiërs, alpinisten en langlaufers het stokje over. Gelukkig zijn er ook grote, ontoegankelijke natuurparken om de gemzen en moeflons de ruimte te geven.

Na het klimmen volgt verkoeling in het kristalheldere water van het plan d'eau van Eygliers

Qua klimmen is de diversiteit onovertroffen: wij hebben hier inmiddels op zo’n beetje alles geklommen: van kalk, conglomeraat en graniet tot gneiss, schist en zand-kalkmixen. Terwijl Maja zich bezig hield met genüskletterei op bekend terrein ter schouderrevalidatie (Roche Baron: prachtige lange sportklimroutes, 0 min. aanloop, kwartsiet van 4a t/m 7c),  ging topfitte Bart los op de korte en krachtige routes van 'Pierre Fondue' en 'Voies sur Berge' (sector van la Roche de Rame).

Bart klimt Heptoïde (7a) in z'n 1e poging, sector Voies sur Berge
Bart in 'Liaison Dangereuse' (6b+), in kalk klimgebied Paroi de la Grotte, hoog in de bergen in de vallei van de Clarée

Bart project in een 7b+ van kwartsiet klimgebied Pierre Fendue

We namen ook de tijd om onze oude vriend Maarten te bezoeken, deze uit Breda afkomstige wildwater kayakinstructeur vond het zo mooi in de Hautes Alpes dat hij er is gaan wonen, groot gelijk!

Gypsie vond het hartstikke gezellig allemaal

Maja op de terugweg van klimgebied Col de l'Echelle. Het heen en terug lopen over de instabiele puinhelling was spannender dan het klimmen


Om bij de klimrotsen te komen, moet je hier geregeld een bergtocht maken over instabiele puinhellingen, en dat valt niet mee op je sandalen (hé Bart? 😏)

Drone-actie

Onderstaand drone-filmpje toont de vallei van de Guil. Aan weerszijden van het water zie je steile rotsen, horend bij klimgebied Mont Dauphin. Wij hebben daar vaak geklommen en met ons klimmers van over de hele wereld. Het is een ideale klimstek voor de zomer. 



Klimzwerver nieuwsflits

Sinds kort mag je niet meer kamperen bij de Guil nabij klimsector Rue des Masques (in het Polenbos). De verantwoordelijke gemeente heeft de toegang gisteren afgesloten omdat het er de afgelopen zomers belachelijk druk werd en helaas niet iedereen zijn rommel netjes opruimde. Wij ruimden er geregeld de vuiligheid van anderen op (zie onderstaande foto), maar dat heeft de zaak dus niet kunnen redden.

andermans wc papier, bah!