zaterdag 13 oktober 2018

Kroatië: klimmen aan het treinspoor


Bart in de 7a 'Smirtnin Grijeha' te Konavle, het klimgebied aan het spoor

Het zomerse weer gaat gewoon door in Kroatië! We waren zelfs genoodzaakt om een fles Olea te scoren in de lokale supermarkt  (Kroatische zonnemelk)). Qua klimmen hebben we een nieuw gebiedje ontdekt, genaamd Konavle. Het aardige van Konavle is dat we het te danken hebben aan een EU-subsidie van 6 ton. Eindelijk worden onze belastingscenten eens goed besteed.

Het betreft een of ander fonds ter verlevendiging van het Kroatische achterland, dat de in verval geraakte spoorlijn van Zelenika (Montenegro) naar Sarajevo als wandel- en fietsroute heeft laten inrichten. Daarbij zijn ook lokale klimmers gesponsord om wat rotsen langs de spoorbaan te behaken. Zo heb je in één klap drie sporten te pakken. Laat die sportieve toeristen nu maar komen! Vooralsnog hadden wij er het rijk alleen, maar wie weet is dat wel anders in het hoogseizoen.

Het stikt van de bidsprinkhanen in zuid Kroatië, geen wonder gezien het warme weer en de vele zonne-uren
Behalve mijnen, heeft Kroatië nog andere gevaren: deze jongen visten we onder ons aanrecht vandaan!
De toeristische wandel- en fietsroute loopt precies daar waar het spoor lag en voert tientallen kilometers door steile bergen en tunnels. In het Kroatische deel heb je vaak een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. De spoorlijn werd in 1901 geopend, toen Kroatië deel uit maakte van het Habsburgse Keizerrijk. 
Vooral in de Eerste Wereldoorlog had de spoorlijn als belangrijke functie de aanvoer van levensmiddelen (olijfolie, groentes en wijn verbouwd op het Bosnische-Kroatische platteland) naar de strategische gelegen stad Kotor in Montenegro. 

Typisch Kroatisch-mediterraan landschap gezien vanuit de klimrotsen

Konavle kliminfo

In Konavle kun je 30 routes op het zuiden klimmen van maximaal 30 meter. De rots is prachtige grijze kalk, ruw en qua structuur Verdon-achtig. Er zijn veel zessen en ook wat zevens. De waarderingen vonden wij kloppen (tot nu toe hebben we veel ondergewaardeerde routes getroffen in Kroatië). 

Voor ons gevoel kon je een eitje bakken op de zonovergoten rotsen, waardoor we op het heetst van de dag kozen voor bouldering/klimmen in de schaduw van de treintunnel.


Sneak preview

Wij zijn inmiddels in het land Montenegro aangekomen waar we o.a. de stad Kotor gaan bezoeken. Dat schijnt één van de mooiste toeristische reisbestemmingen ter wereld te zijn (bijvoorbeeld volgens de Lonely Planet Travel Guide). We gaan het zien! De drone zal ook weer uit het vet gehaald worden (in Kroatië waren de interessante zaken helaas in 'no fly-zones').

De baai van Kotor, aan de kust van Montenegro