Strand nabij Budva |
Middeleeuwse centrum en haven van Kotor, die als één van de mooiste steden ter wereld getipt wordt door de Lonely Planet Guide |
Kotor heeft een driehoekig gevormde oude kern met daaromheen grotendeels intacte stadswallen. Het ligt aan een baai in de Adriatische Zee met nauwe toegang en met in de rug steile bergen. De Middeleeuwse smalle straatjes en pleinen krioelen van de toeristen, vooral als er net 3 cruiseschepen met Chinezen, Duitsers en Amerikanen zijn aangelegd (hadden wij weer ). Ondanks de drukte hebben we met plezier onze ogen uitgekeken. Wat we daarbij prettig vonden, is dat de Kotorianen je niet opdringerig iets proberen aan te smeren, maar rustig een sigaretje roken voor hun winkeltje, kraampje of toerbootje.
Ja hoor, daar is 'ie! Een echte Yugo (in Kotor), wel een beetje klein voor Hollanders |
De architectuur van de stad is heel bijzonder voor een Slavisch land, die is namelijk deels Venetiaans. Kotor maakte van 1420 tot 1797 deel uit van het Venetiaanse Rijk en in die tijd is er veel gebouwd.
Hoogtepunt van ons dagje was dat we een stijl paadje ontdekten waar de dikke en oude toeristen niet tegen op konden en ons een superuitzicht over de stad gaf. Het was een beroerd, halsbrekend paadje zonder hekjes midden in een toeristenstad en toch kon je er gewoon tegenop als je daar zin in had. Dat vinden wij tof en typerend voor de relaxte, ‘alles moet kunnen zolang je niemand lastig valt’-mentaliteit van de Montenegrijnen.
De vlag van Montenegro, dat in 2006 onafhankelijk werd van Servië |
Die mentaliteit zie je ook terug in het verkeersbeeld, dat volgens Nederlandse maatstaven apart is. Op de zeer smalle wegen rondom Kotor passeren chauffeurs van auto's, touringcars en bussen elkaar vlot en rakelings met het mobieltje aan ’t oor, maar het gaat altijd goed én goedgemutst. En dat voetgangers op hun gemak de straat over steken – verkeer of niet – dat is ook geen probleem. Soms blijkt de automobilist de voetganger in kwestie te kennen en wordt er even handen geschud en geïnformeerd naar de gezondheid, voordat doorgereden wordt.
Bart is als een vis op de het droge met zijn stadsplattegrondje op een druk plein vol cruiseschip-toeristen |
Ook honden en katten die zomaar oversteken, krijgen alle ruimte om de overkant te halen. Het valt ons op dat deze dieren hier vaak vreselijk in de weg liggen, maar dat dit vriendelijk geaccepteerd wordt. Zo lag er pal voor de ingang van de supermarkt languit een hondje, waardoor een reus van een Montenegrijn – met kaalgeschoren kop en glimmend trainingspak – dan maar zijn hele karretje over de hond heen tilde. Want het beest lag net zo lekker te slapen!
Een Duitse toerist staat ervan te kijken dat katten languit liggen te dutten op dit drukke Kotoriaanse stadsplein |
Outlaw droning
Dit keer is ons drone-filmpje mager, omdat we maar 1x een korte vlucht hebben gemaakt. Dat kwam omdat ik ná de vlucht pas internet scoorde en opzocht wat de drone-regels zijn in Montenegro. In dat land hou je je als toerist héél goed aan de regels, omdat de corrupte politie erom bekend staat toeristen voor elke (vermeende!) overtreding stevig te laten betalen. Geld dat ze direct in eigen zak steken natuurlijk. En politie kom je overal tegen.
Dus toen ik ontdekte dat wij met onze paar minuten drone-plezier 6 overtredingen hadden begaan was het afgelopen met vliegen:
-1 falen om de de luchtvaartautoriteiten schriftelijk te verwittigen van onze drone-vlucht
-2 ontbreken van een vliegplan
-3 vliegen boven agglomeratie
-4 en 5 opstijgen én landen bij een gebouw
-6 geen speciale verzekering
Als een agent ons gezien had, was de drone zeker in beslag genomen, oeps!
Sneak preview: Albanië
Nu zitten we in Albanië, waar we heel veel nieuwe avonturen beleven en zelfs rotsklimmen!
De wegen in Albanië zijn niet zo smal als in Montenegro, maar wel ietsje slechter qua wegdek |