zondag 11 november 2018

Hemels Kyparissi


Om in Kyparissi te komen, neem je een hagelnieuwe weg langs de kust (gebouwd met EU-sponsoring). Maar rij niet te hard, want geregeld ligt er een steen op de weg…

Bart haalt de kleinere stenen van de weg. Aangezien er geen kip rijdt, heeft hij alle tijd.
Anderhalf uur rijden ten zuiden van Leonidio, ligt het schilderachtige dorpje Kyparissi. Onder kenners staat het al langer bekend als fantastische plaats voor een rustige zon- en strandvakantie. Maar die weinige kenners zijn tegenwoordig in de toeristische minderheid. Sinds 2015 zijn er prachtige rotsen behaakt en dat is niet lang onopgemerkt gebleven bij de klimmeute van Leonidio. 

Maja in actie op sector Kapsala (7a ‘Red wine’), aan zee gelegen en op het oosten gericht

Niemand minder dan topklimster Angela Eiter - die zich met de allerbeste mannen kan meten met haar 9b beklimming! - heeft in de buurt van Kyparissi een imponerende, lange tufawand helpen ontwikkelen tot klimwalhalla voor de cracks: sector Babala. Ietwat mindere goden t/m je grootmoeder kunnen op 7 andere sectoren rondom Kyparissi terecht, waar je van 4a t/m 8b kunt klimmen (nagenoeg allemaal sportklimroutes). Sector Vlychada is het meest afgelegen en kost je een dik half uur rijden vanaf Kyparissi.


Bart geniet van de gaten en tufa’s van zonnige sector Kastraki (6c ‘Monimos’) die behalve veel atletische 6c’s, ook prachtige technische 6a’s in de aanbieding heeft


Vlychada beach

 'Vlychada Beach' waar wild kamperen is toegestaan (alleen honden verboden), wij stonden er prinsheerlijk

Onze mooiste kampeerplaats in Griekenland is 'Vlychada Beach.' Wat een geniale plek! Een vlak kiezelstrand in een besloten baai, een turquoise zee voor je neus, klimrotsen op steenworp afstand, omringd worden door bergen... Wij hadden dit alles enkele dagen voor ons alleen, later kwam er nog een camper met bejaarden en wat klimmers met huurauto's (laatstgenoemde vertrokken 's avond weer naar hun huurappartementjes in Kyparissi). 

Om zo’n privéstrand en baai te hebben, moet je wel in het ná-naseizoen komen en voldoende voorraden meenemen. Zoet water is er niet en de dichtstbijzijnde winkel is een half uur rijden. Nou, daar draaien wij onze hand niet voor om.
Bart knijpt zich suf in 'Tufa Tango' (7b), sector Vlychada

Vlychada Beach vanuit de lucht. Het toilet/douchehuis dat je ziet is buiten het seizoen gesloten
Drone impressie 



Storm op zee

Kampvuur op het strand, met uitzicht op een storm in de verte (waar later een waterhoos te zien was)

We hebben zowaar een keer regen gehad in Griekenland. Gelukkig pas in de avonduren en het was ’s ochtend alweer over. Een uur voordat de bui op ons strand los barste, keken we bij ons kampvuur naar de bliksems en dreigende blauwe lucht in de verte. Ineens verscheen een echte waterhoos!

Gelukkig in de verte: een levensgevaarlijk waterhoos

Ingezoomd op de waterhoos
Gevonden voorwerpen

Op een rustdag haalt Bart zijn soldeerapparaat tevoorschijn om wat elektronica te repareren

Maja verkende de omgeving rond het strand te voet en deed haar best om dieren te fotograferen. De opbrengst was mager: welgeteld 2 hagedissen, wat geiten en één krab