maandag 28 januari 2019

El cheapo naar Mars

Drone filmpje vulkaanlandschap


Je mag niet in het Teide natuurgebied van Tenerife vliegen met je drone en daarom bleven wij aan de rand van het park. Het verbod lijkt overdreven, want qua fauna is het er nagenoeg uitgestorven (op de niet-inheemse konijnen na, die geen aanstoot nemen aan drones). Bovendien hoor en zie je onze Mavic Pro Platinum niet zodra hij zo’n 100 meter hoog is. Die afstand stijgen kost een halve minuut en in de tussentijd maakt de gemiddelde Spaanse toerist nog meer geluid ook ;-). 




Wetenswaardigheden

Zoals op het filmpje te zien is oogt Teides landschap buitenaards. Bepaalde apparatuur voor de Mars expeditie werd hier dan ook van tevoren uitgetest.

Het landschap werd gevormd door de verwoestende lavastromen van 'El Teide'. Deze vulkaan is 3718 meter hoog van basis tot piek, en vanaf de zeebodem 7500 meter. Daarmee is El Teide de op twee na hoogste vulkaan ter wereld en het hoogste punt van alle Atlantische eilanden.

De El Teide vulkaan op Tenerife
De laatste uitbarsting was in 1909 (hierbij vielen geen doden) en de vulkaan is nog altijd actief. Doorlopend worden er kleine hoeveelheden waterstof sulfide en zwavel oxide uitgestoten. Dat zijn giftige gassen waarvan laatstgenoemde naar rotte eieren stinkt. Ik vond dat het er naar afgestreken lucifers rook.

Natuurlijk wordt El Teide goed in de gaten gehouden, maar het is onduidelijk wanneer hij weer afgaat. De Spaanse autoriteiten houden er rekening mee dat ze ooit de 1 miljoen inwoners van Tenerife plus aanwezige toeristen (4,5 miljoen per jaar) moeten evacueren.