woensdag 23 januari 2019

Tenerife

Aankomst in de haven van Santa Cruz de Tenerife
We kozen het ruime sop, op zoek naar vulkanisch klimplezier in de eeuwige lente. Vanuit Cadíz voeren we op een rustige Atlantische Oceaan naar Santa Cruz de Tenerife (hoofdstad van Tenerife) met de Spaanse veerbootmaatschappij Trasmediterraneo. 
Deze maatschappij beviel ons beter dan Grimaldi. Grimaldi bracht ons van Griekenland naar Italië en hield een veiligheidsoefening die liet zien dat bij hen alleen bemanningsleden een plaatsje in de reddingsboot krijgen als het schip ten onder gaat. Trasmediterraneo's veiligheidsoefening beviel ons heel wat beter:

Bij Trasmediterraneo krijgen niet alleen bemanningsleden maar ook passagiers een reddingsvest tijdens een evacuatiesimulatie (beter dan bij Grimaldi!)

Na 48 uur chillen in onze hut met heerlijke hete douche bereikten we het eiland van de eeuwige lente. Dankzij matigende invloeden van passaatwinden heeft Tenerife, dat ter hoogte ligt van de Westelijke Sahara, een heerlijk klimaat. In de zomer heb je een maximale en minimale temperatuur van respectievelijk 29 °C en 21 °C, terwijl in de koudste maand (januari) deze waarden op 21 °C en 15 °C liggen. 

Cactussen en vetplanten aan de zuidoostkust

Nu wij er vertoeven is het toevallig afzien geblazen met een dagtemperatuur van 14 graden en een fris windje! Nou ja, nog altijd een stuk warmer dan in Nederland. Toch was het even wennen om voor het eerst deze winter in een trui te klimmen, zie hieronder.


Maja klimt in het nieuwe klimgebied 'Planeta Zarza' dat volgens de openers speciaal voor ervaren klimmers is (omdat je goed moet kunnen vallen + vallen moet kunnen opvangen als zekeraar)

Tenerife is net als de andere Canarische Eilanden heel steil en van vulkanische oorsprong. Op het midden van het eiland heb je de krater van de El Teide vulkaan, die met een hoogte van 3718 meter het hoogste punt van Spanje is. Je mag die overigens alleen met speciale toestemming beklimmen. 
Middels een kabelbaan kun je tot max. 3555 meter hoogte komen en dat doen de toeristen en masse: het El Teide natuurpark is het best bezochte park van Spanje met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar (reden voor ons om er niet heen te gaan). Maar de natuur elders op het eiland is ook prachtig. 50% Van het eiland is beschermd natuurgebied.

De kloof waarin klimgebied Tamadaya is gelegen, rechts zie je een echte Lucky Luke cactus

Wat sportklimmen betreft heb je het meeste aan de droge rivierkloven met steile basaltrotsen. Er is een levendige internationale klimscene. Vooral Noord-Europeanen weten het eiland te vinden in de winter. Geen wonder: een Fins klimkoppel wist ons gnuivend te vertellen dat het bij hen thuis de afgelopen nacht -35 °C was!

Kaartje van Tenerife en hoe het eiland gelegen is. De witte cijfers in rode achtergrond geven aan waar de verschillende sportklimgebieden zijn
Tenerife staat bekend als buitensport paradijs, met name windsurfen kun je nergens beter doen  vandaar dat het WK voor deze sport altijd op Tenerife plaats vindt. Daarnaast wordt er veel aan  board surfen, duiken, snorkelen, hiking, bouldering, klimmen en trail-running (door steil terrein op rotsige paden rennen) gedaan. 

Surfers in actie bij een lavastrand (zwart zand)
Twee duikers. Op Tenerife kun je zo vanaf het strand gaan duiken omdat het heel snel diep wordt (wat bijzonder is, goede duiklocaties kun je meestal alleen met een boot bereiken)