zaterdag 2 februari 2019

Whale Watch Tenerife

Grienden in de straat tussen Tenerife en La Gomera

Vlak voor de kust van Tenerife is de oceaan kilometers diep. Dat is ook zo in de 40 km. brede straat tussen Tenerife en La Gomera. Dergelijke diepte tussen twee kusten in geeft goede leefomstandigheden voor pijlinktvissen, en waarom is dat interessant? Pijlinktvissen trekken grienden en dolfijnen aan die ze met smaak opslokken. Daarom is oceaan tussen Tenerife en La Gomera één van de beste plaatsen ter wereld om deze dieren te zien. Er zijn zoveel pijlinktvissen dat een populatie grienden er permanent verblijft, terwijl die normaal rondtrekken.

Een baby griend en twee volwassenen vrouwtjes

De toeristenindustrie haakt hier op in en je kunt de hele dag met allerlei boten het water op om de dieren te bekijken, het ene vaartuig nog luxer dan het andere. Wij kozen de kleine organisatie ‘Whale Watch Tenerife’ die zonder poespas als open bar en toilet met maximaal 10 toeristen de oceaan opgaat.


Marine-biologe Elisa vertelde ons tijdens de tocht alles over de grienden die we tegenkwamen. Deze 6 tot 7 meter lange zoogdieren uit de familie van de dolfijnen leven in familiegroepen die aangevoerd worden door… oma. Behalve de koers van de kudde bepalen helpt zij ook de onervaren moeders met het grootbrengen van de jongen. Zelf krijgt ze geen jongen meer omdat ze post-menopausaal is. Ja, je leest het goed: grienden zijn 1 van de 4 diersoorten waarvan bekend is dat ze net als mensen een echte menopauze doormaken! (de bofkonten J)

Marine-biologe Elisa van 'Whale Watch Tenerife' kan er om lachen dat Bart een stukkie groter is

De begrafenismars
Onze gids Elisa deed haar werk al 17 jaar, maar nog altijd straalde ze zodra er een griend opdook en vertelde enthousiast van alles en nog wat over hun gedrag en leefomgeving. Ook deelde ze haar meest aangrijpende ervaring met ons:
een keer zag zij een vrouwtje met een pasgeboren, dood jong in haar bek. Dit vrouwtje werd gevolgd door de hele groep (18 grienden), die in een rij achter haar aan zwommen. Zo zwommen ze de hele dag rond totdat het jong gedecomposeerd uit elkaar viel en niet meer vast te houden was door het voorste vrouwtje. Dit nooit eerder gedocumenteerde gedrag noemde Elisa een ‘funeral march’, wij waren geneigd dat ook zo te zien.


Gevonden voorwerpen Tenerife


De Hollandse Hercules aan het stunten met een blok vulkanisch gesteente
Het winnen van wind- en zonne-energie drukt een zware stempel op Tenerifes kustlandschap. Gezien de harde wind die zowat non-stop waait, zal het ‘t nodige opleveren (de zon hebben we helaas niet zo vaak gezien)
Er zijn hier veel platdakige witte huizen met armtierige schuren eraan gebouwd. Hier doet een op blokken gezette oude tourbus dienst als schuur

De klimnoot


En omdat dit blog rotsklimmen als thema heeft, hieronder een foto van Bart in actie in klimgebied 'Planeta Zarza', dat vooral zessen en lage zevens met scheuren en hoeken in de aanbieding heeft op vrij glad basalt. Overigens vinden wij de graden hard uitvallen, maar dat kan ook komen omdat we weinig ervaring hebben met dit type klimmen. Tip: klimwinkel Roxtar in Arico heeft gratis topo's liggen (www.roxtar.es).

Bart aan de bak op basalt mét helm op, want 100% vast zit het nog niet in spiksplinternieuw gebied 'Planeta Zarza'

Een goede tip van de route-openers!

De plannen


Wij zijn inmiddels op weg naar de haven om terug te varen naar het Spaanse vasteland. Klimmen in Zuid-Spanjes topgebieden als El Chorro en Archidona staat op het programma! Mits het weer het toelaat, want dat is in deze tijd van het jaar overal aan de matige kant (zelfs op Tenerife hebben we ontdekt).