woensdag 16 januari 2019

Los Vados en Benahavís: a mixed package


De steile kalkwanden van Los Vados. Links de noordwand waarop tot 8 lengtes getourd kan worden (vooral zessen), rechts de sportklimwanden (5+ t/m 8c) met zowel lange platen als overhangend geweld in grotten 

Na een tijdje klimmen en kamperen in het desolate steppelandschap van Almeria, zeiden we de geiten en het zand gedag. Hieronder een kort dronefilmpje om er een impressie van te geven. Als je goed kijkt zie je aan het eind onze bus staan:


Los Vados


We reden 150 km. verder naar het middenzuiden van Andalusië. Daar ligt het grote klimgebied Los Vados in de provincie Granada, nabij de stad Motril. Dat deden we niet voor niets: eltiempo.es voorspelde het koudste etmaal van de winter en Los Vados is het allerwarmste klimgebied dat we kennen in Europa. 
Het is schitterend gelegen aan de Guadalix rivier, met aan de ene kant uitzicht op zee met mooie zandstranden en aan de andere kant woest berglandschap dat beschermd natuurgebied is. 


We zaten de kou uit bij Los Vados. Zelfs met nachtvorst (getuige de bevroren olijfolie) was het daar een stuk warmer dan elders in (klimbaar) Europa

Aj, Bart is dit niet meer gewend! Gelukkig was het tot nu toe de enige keer dat hij moest krabben. 

Het koudste etmaal van de winter was te doen in Los Vados. We konden gewoon gaan klimmen, maar moesten daarvoor wel onze truien uit de mottenballen halen. 

Op een paar sectoren mocht er niet geklommen worden van 1 januari tot 30 juni vanwege nestelende vogels. Dat was geen probleem: meer dan de helft van de 200 routes was nog beschikbaar en we deelden ze welgeteld met 2 andere klimmers. 

We vinden het een fijn klimgebied, maar hebben 1 kanttekening: in de nieuwe routes links van sector Canal zitten grote stukken rots los. Na 1 zo’n stuk net niet losgerukt te hebben, stopten we daar met klimmen (als die op de zekeraar was gevallen, was die met helm en al het ziekenhuis ingevlogen met de helicopter!)

Tijdens het klimmen op sector Canal, zagen we Sierra Nevada steenbokken in sector Cueva (100 meter  verderop). Deze ondersoort van de Spaans steenbok stierf bijna uit in de jaren 70', toen 95% van hen stierf aan schurft 
Rode patrijs bij sector Canal

Bliksembezoek: Benahavís


Na Los Vados zijn we nog een dagje wezen klimmen te Benahavís. Dat ligt weer 200 km. verder in het westen in de provincie Malaga. Inderdaad, we gaan van het ene naar het andere gebied. Je bent klimzwerver of niet. 


Bart in 'Chromosoom atípico' (7a), sector Placas Rojas van Benahavís
Benahavís ligt nabij toeristenhotspot Marbella. Zelfs toen we er doorheen reden, kregen we al de kriebels van de XL-reclameborden, onnatuurlijk bruingebrande Engelsen en in strakke jurkjes gehesen dames die 30 jaar geleden een seksbom waren. 

Niet alleen toeristen waarderen Marbella, het is ook een plaats waar internationale criminelen hun geld witwassen en komen relaxen. De vele foute BMW’s en Mercedessen getuigen hiervan en ook het feit dat met bomaanslagen afrekeningen hebben plaats gevonden in Marbella en Benahavís, vlakbij het klimmen! 


Misschien was daarom de rots wel zo brokkelig, of lag het aan de kudde geiten die boven de wand stenen naar beneden trapten? Hoe dan ook, zelfs met helm voelden we ons er niet veilig, waardoor het bij een eenmalig bezoek bleef en we het gebied afraden. 

Om bij de klimrotsen van Benahavís te komen, moet je een rivier oversteken 


Sneak preview


Om de winter te breken gaan we nog veel zuidelijker dan het uiterste zuiden van het Iberisch schiereiland. Maar we blijven wel in een Europees land... Hoe we dat doen? Vanuit Cadíz met een boot naar de Canarische eilanden!
 

Bart op een van de vele boulevards van Cadíz (provinciehoofdstad van Cadíz).  De mooi bewaard gebleven stadskern - el casco histórico- bestond al voor de Romeinse tijd en is de oudste van West-Europa.