donderdag 10 januari 2019

Spaghettiwestern Andalusië

Zuidoost Andalusië: 'Punta de la media Naranja' in de provincie Almeria (foto van onze drone)

Andalusië is een van de 17 autonome regio’s van Spanje die een eigen parlement en regering hebben met wetgevende en uitvoerende macht. Andalusië heeft een duidelijke culturele indentiteit, maar niet een eigen taal zoals bijvoorbeeld Catalonië. Eindelijk kunnen we Spaans oefenen! Een aantal beroemde Spaanse gebruiken zijn van oorsprong Andalusiaans, zoals flamencomuziek en stierenvechten. 

Landelijk kamperen op loopafstand van het klimmem

Maar wij kwamen niet naar Andalusië voor flamenco en al helemaal niet voor stierenvechten, wel voor zonovergoten rotsen en ruige, lege natuur! Nou ja leeg… soms deel je die met geiten:


Gewapend met 'n onduidelijk maar goed bedoeld schetsje van een schimmige website wisten we een nieuw sportklimgebied te lokaliseren in de middle of nowhere nabij Mojacar. We doken daar op ter verbazing van de lokale geiten (circa 1000 stuks) en klimmers (2 stuks). De locals houden het voorlopig liever geheim, daarom verklappen we niet de precieze locatie. Zoals de Fransen zeggen: het is een 'spot secret'.

Bart in een onbekende route op de overhangende schaduwzijde van het massief  (7b?)

De roodbruine kalkrotsen op het noordwesten hebben voor elk wat wils: technische routes van 30 meter op liggende tot verticale wanden waar je voeten pijn van doen én overhangende bakken- en gatenfestijnen waar je bicepsen van gaan roken. De routes zijn goed behaakt, maar je moet niet schrikken van een stukkie derdegraads soleren in het begin:

De routes op de overhangende wand beginnen na 10 meter derdegraads klimmen zonder zekerpunten, Bart kan er wel om lachen

De drone in actie

Hieronder staat een dronefilmpje waarop je het landschap ziet en hoe Bart de 6a-route 'Como me pesan los cojones' klimt. Deze route is op de zonnige, liggende kant van het massief gelegen. Maja zekert (met een grigri :-) - én bestuurt de drone:


Het klimgebied ligt aan de kust in het zuidoosten van Andalusië, in de ruige provincie Almeria met prachtige natuurgebieden als ‘Cabo de Gata.’ In Almeria vind je het droogste  stukje Europa, de Tabernaswoestijn. Officieel is het nét geen woestijn, maar een steppe. Hoe dan ook, met 4 regendagen en 3000 zonne-uren per jaar, hoeven we hier niet te vrezen dat onze klimdagen in het water vallen.

Natuurpark Cabo de Gata aan de Middellandse Zee

Clint was hier ook!

Omdat Almeria's landschap lijkt op dat van het zuidwesten van Amerika zijn er in de jaren ‘60 vele spaghettiwesterns geschoten waaronder klappers als de ‘The good, the bad and the ugly.’ 

De Tabernaswoestijn (nabij provinciehoofdstad Almeria)