maandag 18 februari 2019

Team Holland

Sascha klimt 'Perfecta Mua' (7c) in sector La Hoya van Archidona, een klassieke verticale wand

Ongetwijfeld aangestoken door dit blog besloot onze klimmakker/BFF Sascha ons een week te vergezellen. En met wat voor huurvehikel kwam hij aanzetten vanuit Malaga's vliegveld? Een kampeerbus! En wat voor één, zo breed als een potvis en smaakvol rondom met ‘Go Indie’ beschilderd. 

A man and his van
Het weer zit redelijk mee, maar de stevige wind maakt toch dat we dik aangekleed klimmen:

Maja - met muts - in Zulu Nation (7a+), Desplomilandia

We klommen een paar dagen op Desplomilandia’s fraaie kalk  (nabij El Chorro), waar Sascha een snelle 8a-rotpunkt op sector Triangúlo scoorde, genaamd 'Mar de Ortigas' plus een rijtje zevens afwerkte, terwijl Maja haar huid aan repen scheurde in een fraaie, maar ruwe 7a+ met randjes.

Sascha in La Makina Pestosa (7b+), Desplomilandia

En Bart? Die is helaas een weekje uitgeschakeld vanwege een verrekte bovenrugspier (het hoort er allemaal bij). 

Na Desplomilandia sloeg Team Holland toe op sector La Hoya van Archidona. La Hoya is old school: vertikaal met kleine grepen, technisch, intelligent en lenig klimmen. Dit in tegenstelling tot sector Cueva, waar het hijsen geblazen is aan grote grepen in het dak. Dat hijsen ligt de nieuwe generatie klimmers goed, die vaak in met bakken volgehangen klimhallen zijn ontwikkeld als klimmer.

Sector Cueva (Archidona) waar tientallen krachtige achten in de grot en een partij zevens aan de zijkanten je opwachten

Sascha staat bekend als krachtpatser, maar liet in La Hoya zien dat hij óók technisch en verfijnd kan klimmen. Door de zelden herhaalde 7c ‘Perfecta Mua’ in poging 1 te klimmen, beïndrukte hij zelfs de lokale klimmer en route-opener Alberto, die aanwezig was met 2 honden en zijn vriendin Mimi. 
Aberto gaf ons – in het Spaans - allerlei tips over geweldig klimmen in de regio, die we zeker gaan opvolgen. Wordt vervolgd…

Andalusiaanse klimmer en route-opener Alberto

Hollandse klimknaller Sascha 

Gevonden voorwerpen


Sascha was niet ons enige bezoek. Op onze kampeerplaats nabij Desplomilandia verscheen een vos zodra het donker was. Het beest was brutaal als een aap en struinde ongegeneerd rond tussen onze twee kampeerbusjes, aangetrokken door de tonijn-in-blik-geur van de vuilniszak. 

Nachtelijk bezoek

In Zuid-Spanje staan we vaak gekampeerd in verlaten steengroeven, deze is groen vanwege de koperwinning