maandag 25 februari 2019

Zuheros

Het klimmen


Sascha legt een knieverklemming in zijn 8b-project 'Gioconda' in Archidona (sector Cueva Chica)

De afgelopen week waren we in het noorden van de provincie Malaga waar de wind stevig waaide, maar dat deerde de onvermoeibare Sascha niet: met een 7c+/8a on-sight van 'El esparrago' zette hij in Archidona’s sector genaamd ‘de meisjesgrot’ (Cueva Chica) een manhaftige prestatie neer! 
En in Desplomilandia had hij 1 poging nodig voor de 8a-uithoudingstest 'Los Zauden':

Sascha klimt 'Los Zauden' (8a), sector Buena Sombra van Desplomilandia

Inmiddels heeft hij z'n met gaten en vlekken bezaaide klimbroek weer verruild voor zijn nette kloffie, om zijn IT-adviezen in stijl te kunnen verstrekken te Amsterdam.

Om bij Cueva Chica te komen moet je middels deze buis onder de snelweg door, voor Bart was 'ie aan de krappe kant

Terwijl Sascha Cueva Chica’s zware overhang onveilig maakte, zette Maja haar tanden in de daarnaast gelegen subtiele hoekroute (6c+), zoals te zien is op onderstaand drone-filmpje:


Het kamperen

Geel omrand zie je een base-jumper klaar staan
Ben je aan het kamperen in een verlaten steengroeve nabij Ardales (provincie Malaga) en denk je er heerlijk rustig te staan, komt er ineens iemand uit de lucht vallen! Een Britse waaghals genaamd Neil had de steengroeve-wand vanaf de weg gespot en besloot er spontaan vanaf te springen met zijn parachute. Gelukkig verliepen vlucht en landing perfect.



Bart ligt op z'n stretcher naast onze kampeerbus, terwijl de base-jumper vlakbij landt

Windperikelen

Nadat tijdens het ontbijt al onze kampeermeubelen door de lucht vlogen en een stoel rakelings langs Bart hoofd schoot, besloten we dat het tijd was om verder te reizen. Op het weerbericht zagen we dat het in het noordoosten van Andalusië, in de provincie Jaén, windstil moest zijn én zonnig. Op naar Reguchillo dus, het kloppend hart van Jaéns klimscene!

Zuheros: parel van Córdoba

Het dorpje Zuheros met Moorse fortificatie uit de 9e eeuw

Onderweg naar Jaén kwamen wij langs één van Andalusiës mooiste dorpen, Zuheros in de provincie Córdoba. De kern van Zuheros kasteel en ommuring werd in de 9eeeuw door de Moren gebouwd en is spectaculair op steile rotsen gelegen. Het dorpje zelf heeft typisch Andalusiaanse witte huisjes met binnenplaatsen en tropische vegetatie, zoals palmen. 

De kinderen van Zuheros gebruiken de eeuwenoude kasteelmuren als doel voor een partijtje voetbal
  
Drone-filmpje Zuheros: