woensdag 6 maart 2019

Jaén

Bart in 'Los dos carrillos,' een 7b in sector Vía láctea van Reguchillo (provincie Jaén)

De drone stijgt op om onze kampeerplaats in Jaéns natuurgebied 'Sierra de Magia' te fotograferen vanuit de lucht

Dronefoto van onze kampeerplaats in Sierra de Magia

We vermaken ons nu alweer dik een week in de provincie Jaén, diep in het binnenland van Andalusië. Over dik gesproken, er zijn hier opvallend veel dikkerds. Vermoedelijk houdt dit verband met de XL-porties voedsel die ze serveren waar de gemiddelde Amerikaan dik tevreden over zou  zijn. En aangezien je spreekwoordelijke gulden hier een daalder waard is, kun je bestellen wat je maar wil op één van de vele zonovergoten terrasjes.

Voor een paar euro krijg je een royaal broodje tonijn in Jaén 

Gelukkig voor ons heeft Jaén heel veel klimrotsen voorhanden om het teveel aan calorieën mee te verbranden. Wat ons betreft kan deze regio concurreren met Catalonië, het andere Spaanse klimparadijs. 
De Jaénese klimmers zijn de afgelopen 10 jaar heel druk bezig geweest met sportklimroutes openen (lange touren zijn er trouwens ook) en hebben er een puike klimgids voor gemaakt. Die heet simpelweg ‘Jaén, guía de escalada’. We hebben dit boekje gescoord in buitensportwinkel ‘Alma Gaia’ in het centrum van Jaéns gelijknamige hoofdstad. 

Reguchillo

Bart worstelt met het opvallendste deel van de route 'La Nariz' (De Neus), een 7a+/b in sector Frontales, Reguchillo

Uiteraard zijn we naar paradepaardje ‘Reguchillo’ geweest, waar 400 routes op briljante okergele kalkrots te vinden zijn. Het is Jaéns best bezochte gebied, maar als je naar de verst gelegen sector loopt (30 min. steil) heb je het rijk alleen. Klimmers van elk niveau komen er aan hun trekken, nou ja met uitzondering van diegenen die inklimmen met 8c. Die kunnen beter 10 min. verder rijden naar de grot van Otiñar, een uitzinnig overhangende wand 
      
Barts intensieve visualisatie-training bij de rots van Zelada, een klein rotsmassief in Jaén dat grenst aan... een olijfboomgaard

We zijn ook naar twee obscure klimgebiedjes geweest, om het drukste weekend in Andalusië uit te zingen. Dat is het weekend rond ‘de dag van Andalusië’, waarop iedere Andalusiaanse familie erop uit trekt met babies, honden, opa’s en oma’s, gitaren, mondharmonika's, radio’s en wat al niet meer (als het maar lawaai maakt :-)). Op deze dag wordt het verkrijgen van 'regiorechten' gevierd. 

De zuidkant van de stad Jaén. Je ziet het kasteel van Santa Catalina liggen boven een sportklimgebied dat Castillo heet 

Zoals je op een aantal van onze foto’s kan zien, staan er veel olijfbomen in Jaén. De provincie heeft een oppervlakte van 13 496 km2 waarop 671 000 mensen wonen en 550 000 hectare olijfboomgaarden staan (!). Deze olijfbomen leveren een dikke 20% van alle olijfolie die wereldwijd wordt geproduceerd (en 50% van de Spaanse olijfolie). Jaén produceert gemiddeld 600 000 ton olijfolie per jaar. 

De gigantische kathedraal van Jaén met op de voorgrond... olijfbomen


Gevonden voorwerp

Dit kampeerbusje stond ook in Reguchillo. Wij zijn het helemaal eens met de achtertekst!