maandag 25 maart 2019

Portugal

Maja's eerste klim in Portugal! (Escusa, sector Ex-calibur)
Een vreugdefikkie voor onze bonte avond in Espiel

Omdat we toch in de buurt waren (nou ja op 300 km. afstand) namen we een kijkje in Portugal. Zo zijn we deze reis in alle uithoeken van Europa geweest: in het meest zuidoostelijke land, het meest noordelijke land en het meest zuidwestelijke land van ons mooie werelddeel.  

Witte huizen met mosterdgele accenten en waterbronnen te over

Direct over de grens zagen we verschil met Spanje: ineens allemaal witte huizen met mosterdgele accenten, overal keurige waterbronnen, en mensen op straat die wat gereserveerder van aard zijn en formeler gekleed. 
Op de Portugese klimrots die we aandeden was daar trouwens weinig van te merken. De enige 2 duo’s die kwamen klimmen waren Spaans en Italiaans en erg informeel gekleed, net als wij trouwens.

Portugal Climbing: Escusa


Bart in sector Rastafari van Escusa waar de rots uniek is (een zandsteenkalkkwartsiet-mix?)

In Portugal heb je vooral liggende granietrotsen, wat niet zo bij ons in de smaak valt. Daarom kozen wij voor een atypische Portugese rots: steile kwartsiet-kalk rots nabij het dorpje Escusa in de buurt van Portalegre. Het gaat om een voormalige steengroeve die in een klimspeeltuin werd omgetoverd voor klimmers vanaf 6b-niveau. Je parkeert op steenworpafstand van de 45 routes en aan de voet van de rots kun je je kampeermeubels neerzetten. Wat een luxe, en een groot verschil met Espiel waar we ons flink in het zweet moesten werken om alleen maar de rots te bereiken! 

Maja in sector Ex-calibur: kwarsiet met tufa's, hoe is het mogelijk?!

Wij hadden die topo niet en gingen af op wat rommelige schetsjes van een Spaans blog. Maar aan de rots ontmoetten we het vriendelijke Italiaanse stel Nicole en Georgio, die ons hun klimgids cadeau gaven omdat ze Portugal voorgoed gingen verlaten. Nu hadden wij nog een ongebruikte topo van Bulgarije liggen, die Nicole en Georgio mochten hebben. Geen gek idee, zo'n klimtoporuil. 

Nicole en Georgio zijn net als wij al meer dan een half jaar op klimreis met een kampeerbusje, dat schept meteen een band

Onze toeschouwers in Escusa, ze leken het maar een vreemde bedoening te vinden

Marvão

Marvão en zijn 9e eeuwse fort

Na een paar dagen knallen op de atletische routes van de steengroeve hingen we de toerist uit in het nabij gelegen stadje Marvão. Ook genoten we van het ruige landschap in het natuurgebied van de ‘Serra de São Madede’, een laaggebergte dat besprenkeld is met granieten rotsblokken. 

Uitzichtpunt in Serra de São Madede (met het onvermijdelijke kruis) 

Deze Portugese meneer heeft zijn klushok ingericht achter een granietblok, dat als natuurlijke windblokker dient (het waait hard in de Serra de São Madede)

Het Katholieke geloof speelt een belangrijke rol in Portugal, na Polen is het 't Europese land met het meeste Kerkbezoek


Gevonden voorwerpen


Onze voorlaatste kampeerplaats bij Espiel lag aan een treinspoor voor goederentransport. Bart moest en zou bewijzen dat onze drone in de zogenaamde 'sports-mode' harder kon dan de trein (een aftands goederenbarreltje :-). Zie hier de uitslag van de spannende race: